Šola je ena od organizacijskih enot Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma. Izobražujejo se dijaki iz Dolenjske, Bele in Suhe krajine ter Posavja. Majhno število dijakov omogoča, da se vsakemu posveča dovolj
časa in pozornosti. Dijaki pridobivajo znanje in spretnosti v prijetnem, mirnem okolju. V zadnjih letih smo
šolo posodobili in v letošnjem šolskem letu v celoti obnovili učilnico za kuharstvo. Za dobro počutje dijakov
poskrbimo tudi z okusno toplo malico.
V centru Novega mesta! Le nekaj korakov stran od glavnega križišča pri Zavarovalnici Sava in Novega trga.
500 m od železniške postaje Center in slab kilometer od glavne avtobusne postaje.
Pouk se začne ob 7.50 in se zaključi do 14.00. Izvaja se na sedežu šole, na Ulici talcev 3 v središču Novega mesta, pouk športne vzgoje pa poteka v športnem parku Loka ali v športni dvorani Marof.
Praktični pouk dijakov smeri gastronomija poteka v učilnicah za strežbo in kuharstvo na šoli, spretnosti in znanja pa dijaki višjih letnikov nadgradijo pri pripravi jedi in postrežbi v šolski restavraciji Gostišče Na trgu,
pri pripravi šolske malice ali pri izvajanju cateringov.
Praktični pouk turizma poteka v »štirici«, tako dijaki imenujejo našo učilnico turizma. Med poukom pridobivajo teoretično znanje za pripravo in izvedbo turističnih aranžmajev, oblikujejo turistične aranžmaje za različne
ciljne skupine, spoznajo vodniški poklic in vse, kar potrebuje vodnik za izvedbo vodenja na terenu, spoznajo animacijo in njen pomen za turizem,
sestavljajo animacijske programe ter spoznajo hotelsko in receptorsko
delo.
Z izvedbo obveznih strokovnih ekskurzij po Sloveniji in tujini pridobljeno teoretično znanje obogatimo s praktično izvedbo na terenu.
Dijaki imajo možnost pridobivanja neprecenljivih izkušenj z udeležbo
na državnih in mednarodnih tekmovanjih, kot so GTZ, TZS, GATUS, ter na mednarodnih izmenjavah, ki jih organizira šola.
Dijaki v 1., 2. in 3. letniku opravijo 266 ur praktičnega izobraževanja pri delodajalcu (PUD). V 1. in 2. letniku so dijaki na praksi 2 tedna, v 3. letniku pa 3. Namen PUD-a je, da dijaki v delovnem procesu
pridobijo dodatne veščine in spretnosti, se navajajo na delo v skupinah, na tempo dela in se naučijo sprejemati odgovornost za kvaliteto opravljenega dela. Šola ima sklenjenih veliko kolektivnih pogodb z gostinskimi
podjetji iz širšega šolskega okoliša – gostilnami, restavracijami, hoteli. Dijaki vsako šolsko leto opravljajo PUD pri delodajalcu, ki ga sami izberejo. Običajno je to delodajalec, ki deluje v bližini njihovega doma.
Del PUD-a lahko dijaki opravijo tudi v šolskih delavnicah. Dijak ima možnost sklenitve individualne pogodbe z izbranim delodajalcem. V tem primeru PUD vsa tri leta opravlja pri istem delodajalcu (npr. v domačem
gostinskem obratu).
Dijaki v 1., 2. in 3. letniku opravijo 266 ur praktičnega izobraževanja pri delodajalcu (PUD). V 1. in 2. letniku so dijaki na praksi 2 tedna, v 3. letniku pa 3. Namen PUD-a je, da dijaki v realnem delovnem
okolju nadgradijo v šoli pridobljeno znanje in veščine, se navajajo na delo v skupinah in poslovno komuniciranje ter se naučijo sprejemati odgovornost za kvaliteto opravljenega dela. Šola ima sklenjenih veliko kolektivnih
pogodb s turističnimi podjetji iz širšega šolskega okoliša ⎼ hoteli, hotelskimi recepcijami, turističnimi agencijami, turističnoinformacijskimi centri. Dijaki vsako šolsko leto opravljajo PUD pri delodajalcu, ki ga sami
izberejo, običajno v bližini doma. Dijak ima možnost sklenitve individualne pogodbe z izbranim delodajalcem. V tem primeru PUD vsa tri leta opravlja pri istem delodajalcu.
V izobraževalni program gastronomija in turizem se lahko vpiše, kdor je uspešno zaključil osnovnošolsko izobraževanje ali program nižjega poklicnega izobraževanja.
Izobraževanje se zaključi z uspešno opravljeno poklicno maturo, ki obsega:
- pisni in ustni izpit iz slovenščine,
- pisni in ustni izpit iz gastronomije in turizma s podjetništvom,
- pisni
in ustni izpit iz tujega jezika ali matematike,
- izdelek oz. storitev in zagovor.
Z uspešno opravljeno poklicno maturo se lahko vpišete v študijske programe višjega in visokega strokovnega izobraževanja, z dodatno opravljenim 5. predmetom iz predmeta splošne mature pa tudi v ustrezne univerzitetne študijske
programe, ki tako možnost dopuščajo.
Po poklicni maturi se lahko vpišete tudi na maturitetni tečaj na eni izmed gimnazij.
- Dijaki po končanem 1. letniku izbirajo smer izobraževanja (gastronomija, turizem).
- Izbira različnih modulov omogoča usvajanje znanj in spretnosti na različnih področjih gostinstva in turizma.
- Usposobljenost za
delo na različnih delovnih mestih v gostinstvu in turizmu ...
Ravnateljica
Srednja šola za gostinstvo in turizem je šola s 60-letno tradicijo in z bogatimi izkušnjami v usposabljanju bodočih gostinskih in turističnih delavcev.
Izobražujemo v 3 izobraževalnih programih: gastronomija in turizem,
gastronomija ter gastronomske in hotelske storitve.
Naši dijaki poleg splošnega pridobijo veliko znanja iz gastronomije in turizma, dragocene so usvojene praktične veščine v kuhanju, strežbi, turizmu in v prihodnjem
šolskem letu tudi oskrbi (npr. v različnih domovih, hotelih, gospodinjstvih …). Sledimo novostim in jih ustvarjalno vpeljujemo v pedagoški proces, kar našim dijakom omogoča enakovredno vključevanje na trg dela ali nadaljevanje
izobraževanja na višjih, visokih šolah oz. fakultetah.
Skupaj s sodelavci in starši dijakov se trudimo ustvarjati trdno partnerstvo za vsestranski napredek nam zaupanih mladih in sooblikovati mlade v odgovorne,
strpne, spoštljive osebnosti. Z razumevajočimi medsebojnimi odnosi ustvarjamo pogoje za uspeh slehernega dijaka, kajti ⎼ pomemben je vsak.
Mnenja dijakov
Na to šolo sem se vpisal, ker sem si že v zgodnjih letih želel naučiti se odlično kuhati in nekoč postati kuhar. Ta šola je bila meni najbližja.
V šoli mi je všeč kuhinja in tudi to, kako majhna
je in kako preprosta je, saj ni treba »potovati« skozi nadstropja, da prideš do naslednje učilnice.
Domen Ernest
To šolo sem izbrala zato, ker uživam v kuhanju, eksperimentiranju in
seveda ker rada poskušam nove jedi. Težko se mi je bilo odločiti, ali bi izbrala smer turizem ali gastronomijo, ampak je na koncu več »plusov« dobila gastronomija. Do zdaj sem se na tej šoli naučila že zelo veliko, še posebej
takih stvari, ki mi bodo v življenju prišle prav, čeprav me bo pot mogoče ponesla drugam. Dobra značilnost te šole je, da nas pripravljajo na samostojno življenje in občutimo, da je učiteljem mar za nas. In kot pravijo –
ljubezen gre skozi želodec.
Neža Marjetič
Srednjo šolo za gostinstvo in turizem, smer gastronomija, sem izbrala, saj me je to že od malega zanimalo in veselilo, seveda pa je zanimiv tudi
turizem. Kar mi je najbolj všeč v času izobraževanja na srednji šoli za gostinstvo in turizem, pa je to, da preko gastronomije in turizma spoznavamo različne dele sveta in
kulture ter jih spoznamo v novi, še nepoznani luči.
Ana Boh
Sama
sem vedno rada ustvarjala v kuhinji in občutila strast do kuhanja, kar me je privedlo do odločitve, da lahko mogoče postanem nekoč naslednja Ana Roš. Na šoli mi je všeč, da se dobro razumem s profesorji in tudi z ostalimi
učenci. Uživam tudi v praktičnem pouku kuharstva in strežbe, ki mi širi pogled na svet gastronomije.
Nika Štefanič
Na to šolo sem se vpisal, ker sem se že od prvega razreda dalje videl kot
gastronoma, natančneje kot kuharja. Razlog je bil, da zelo rad jem hrano, in sedaj si jo lahko pripravim tudi sam. V šoli mi je všeč, da se lahko povežemo tudi z dijaki iz drugih letnikov.
Matic Brinovar Bohorč
Na
šolo sem se vpisala z željo, da se naučim še veliko novega o gastronomiji. Najbolj všeč na šoli mi je nova učilnica za kuharstvo, Všeč mi je tudi, ker imamo prijazne profesorje in toplo kuhano malico.
Karisa Hribar
Naša
šola mi je všeč, ker je majhna in unikatna in se skoraj vsi poznamo. Na smeri turizem mi je všeč, ker nam profesorica vedno pričara prečudovite ekskurzije, ki so zelo zanimive tudi zato, ker nam profesorica tudi veliko pove
iz svojih izkušenj oz. izletov, ki jih je že doživela.
Lina Ovnik
Na šoli sta mi najbolj všeč praktični pouk, ki ga izvajamo vsak teden, in praktično usposabljanje pri delodajalcu, saj lahko izberemo
katero koli turistično agencijo ali pa hotel, v katerem bi radi delali, imamo pa tudi stik s strankami, kar je pri našem delu še posebej pomembno. Tako strokovne kot fakultativne ekskurzije so ena izmed stvari, ki me je
prepričala k vpisu na to šolo, saj imamo tako možnost, da spoznamo nove kraje, različne kulture, zgodovino mest in držav, o katerih se predhodno učimo in pogovarjamo pri praktičnem pouku. Na šoli se učimo v štiriletnem programu
na smeri turizem kar tri tuje jezike (angleščino, nemščino in italijanščino). Za katero koli službo se bomo odločili, nam bodo jeziki prišli prav. To sem ugotovila na praksi v Grand hotelu Portorož, saj sem se z gosti lahko pogovarjala v
njihovem maternem jeziku – največkrat je to bila italijanščina. Sodelovala sem na različnih tekmovanjih iz smeri turizma (TZS, GTZ, Gatus, Mladi turistični vodnik) in tako pridobila še dodatno znanje in izkušnje ter spoznala veliko
novih prijateljev iz Slovenije in iz drugih držav, s katerimi sem še zdaj v stiku.
Sara Milanović
Vesel sem, da sem se odločil vpisati na to šolo, saj so profesorji zelo prijazni in nas spodbujajo.
Prav tako smo prijazni tudi dijaki in si z veseljem pomagamo. Sam program je zanimiv in ni pretežak, če pa nam kaj ne gre, profesorji z veseljem priskočijo na pomoč. Če bi se moral še enkrat odločiti za srednjo šolo, bi z veseljem
spet izbral srednjo šolo za gostinstvo in turizem, saj svoje odločitve niti najmanj ne obžalujem.
Jan Kravcar
Naša srednja šola mi je zelo všeč, ker so profesorji zelo spoštljivi, ustrežljivi,
prijazni in nam pomagajo, ko imamo kakšne težave. Zelo všeč pa mi je tudi, da nas učijo, kako delati v skupini, saj smo tako bolj povezani.
Lea Movern
Všeč mi je, da šola pokriva široko področje
znanja. Učenje kar treh tujih jezikov je zelo dobro, saj mi bo znanje angleščine, nemščine in italijanščine prišlo zelo prav. Ker šola pokriva tako široko področje, to olajša nadaljnje izobraževanje, saj se lahko usmerimo
v več različnih smeri. Zelo so mi všeč tudi potovanja, o katerih menim, da so dobra iztočnica za pridobivanje novega znanja in izkušenj. Mislim, da lahko na SŠGT Novo mesto pridobim veliko znanja, a tudi praktičnih izkušenj.
Dunja Zgonc
O načinu izvedbe spremljajte spletno stran šole.
Prijavljanje za vpis v 1. letnik SŠ v šolskem letu 2021/2022 poteka do 2. aprila 2021. Obrazec DZS 1.20 najdete na naslovu e-uprave. Prijavnico
oddate na svoji osnovni šoli ali pa izbrani srednji šoli.
Javna objava številčnega stanja prijav bo do 16.00 na spletni strani MIZŠ.
Zadnji rok za morebitni prenos prijave na drugo šolo.
Vpis oziroma izvedba 1. kroga izbirnega
postopka. Vabilo z datumom in uro vpisa prejmete po pošti na dom.
Dodatne informacije o programih in prijavi ter vpisu v izobraževalne programe na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Novo mesto lahko dobite
na tel. številki 07 373 16 38 (Anita Beguš) in na e-naslovu: anita.begus@grm-nm.si.
Več o postopku vpisa ter o prijavi za vpis lahko najdete na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.