Šola je ena od organizacijskih enot Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma. Izobražujejo se dijaki iz Dolenjske, Bele in Suhe krajine ter Posavja. Majhno število dijakov omogoča, da se vsakemu posveča dovolj
časa in pozornosti. Dijaki pridobivajo znanje in spretnosti v prijetnem, mirnem okolju. V zadnjih letih smo
šolo posodobili in v letošnjem šolskem letu v celoti obnovili učilnico za kuharstvo. Za dobro počutje dijakov
poskrbimo tudi z okusno toplo malico.
V centru Novega mesta! Le nekaj korakov stran od glavnega križišča pri Zavarovalnici Sava in Novega trga.
500 m od železniške postaje Center in slab kilometer od glavne avtobusne postaje.
Pouk se začne ob 7.50 in se zaključi do 14.00. Izvaja se na sedežu šole, na Ulici talcev 3 v središču Novega mesta, pouk športne vzgoje pa poteka v športnem parku Loka ali v športni dvorani Marof.
Gastronom-hotelir je naziv poklicne izobrazbe, ki jo dijak pridobi po treh letih izobraževanja v programu srednjega poklicnega izobraževanja gastronomske in hotelske storitve. Naziv v sebi skriva tri poklice: kuhar, natakar
in oskrbnik. Dijak z izbiro skupine izbirnih modulov pridobi znanje in veščine za opravljanje enega od omenjenih poklicev. Posebnost izobraževanja na naši šoli je poudarek na usvajanju široke palete praktičnega znanja kuharstva,
strežbe in oskrbe, zato lahko gastronom-hotelir v poklicni karieri zamenja področje dela, npr. kuhar se zaposli kot točaj v bistroju, natakar se zaposli kot picopek … Ob menjavi delovnega mesta prekvalifikacija ni potrebna.
Dijaki v treh letih izobraževanja opravijo veliko ur praktičnega izobraževanja pri delodajalcu (PUD). V 1. in 2. letniku so dijaki na praksi 5 tednov, v
zaključnem, 3. letniku, pa pol šolskega leta oz. 19 tednov. Namen PUD-a
je, da dijaki v delovnem procesu pridobijo dodatne veščine in spretnosti, se navajajo na delo v skupinah, na tempo dela in se naučijo sprejemati odgovornost
za kvaliteto opravljenega dela. Šola ima sklenjenih veliko kolektivnih
učnih pogodb z gostinskimi podjetji iz širšega šolskega okoliša. Dijaki vsako šolsko leto opravljajo PUD pri delodajalcu po lastni izbiri. Običajno je to delodajalec, ki deluje v bližini njihovega doma. Del PUD-a lahko
dijaki opravijo tudi v šolskih delavnicah. Dijak ima možnost sklenitve individualne učne pogodbe z izbranim
delodajalcem. V tem primeru PUD vsa tri leta opravlja pri istem delodajalcu (npr. v domačem gostinskem obratu).
Praktični pouk poteka v učilnicah za strežbo in kuharstvo na šoli. Dijaki višjih letnikov pa spretnosti in znanje usvajajo tudi pri pripravi in postrežbi v šolski restavraciji Gostišče Na trgu ter pri pripravi šolske malice.
V izobraževalni program gastronomske in hotelske storitve se lahko vpiše, kdor je uspešno zaključil osnovnošolsko izobraževanje ali program nižjega poklicnega izobraževanja.
Zaključni izpit obsega:
pisni in ustni izpit iz slovenščine ter
izdelek oz. storitev in zagovor.
Uspešno opravljen zaključni izpit omogoča nadaljevanje šolanja v programih poklicno tehniškega izobraževanja (3+2):
- gastronomski tehnik (na šoli) ali
- živilski tehnik.
- Znanje in veščine, pridobljeni pri izbranih modulih, omogočajo opravljanje dela na različnih delovnih mestih v gostinstvu.
- Vsaka generacija z izbiro izbirnih modulov sooblikuje predmetnik 2. in 3. letnika.
- Možnost
nadaljnjega izobraževanja na V. in nato še na VI. stopnji izobraževanja v isti
izobraževalni ustanovi.
- V primeru nedokončanega šolanja dijak lahko pridobi nacionalno poklicno kvalifikacijo pomočnik kuharja ali pomočnik
natakarja.
Ravnateljica
Srednja šola za gostinstvo in turizem je šola s 60-letno tradicijo in z bogatimi izkušnjami v usposabljanju bodočih gostinskih in turističnih delavcev.
Izobražujemo v 3 izobraževalnih programih: gastronomija in turizem,
gastronomija ter gastronomske in hotelske storitve.
Naši dijaki poleg splošnega pridobijo veliko znanja iz gastronomije in turizma, dragocene so usvojene praktične veščine v kuhanju, strežbi, turizmu in v prihodnjem
šolskem letu tudi oskrbi (npr. v različnih domovih, hotelih, gospodinjstvih …). Sledimo novostim in jih ustvarjalno vpeljujemo v pedagoški proces, kar našim dijakom omogoča enakovredno vključevanje na trg dela ali nadaljevanje
izobraževanja na višjih, visokih šolah oz. fakultetah.
Skupaj s sodelavci in starši dijakov se trudimo ustvarjati trdno partnerstvo za vsestranski napredek nam zaupanih mladih in sooblikovati mlade v odgovorne,
strpne, spoštljive osebnosti. Z razumevajočimi medsebojnimi odnosi ustvarjamo pogoje za uspeh slehernega dijaka, kajti ⎼ pomemben je vsak.
Mnenja dijakov
V šolo sem se vpisal, ker je gostinstvo eno najmočnejših gospodarskih panog in ker se dobre gostince vedno išče. Kdor naredi gostinsko šolo, ima zagotovljeno službo, ampak samo če je dober v svojem poklicu. To šolo sem izbral
tudi zato, ker v gostinstvu delam že od malih nog.
Tim Pirkovič
V bistvu nisem vedela, na katero šolo naj se vpišem, pa mi je prijateljica priporočila gostinsko šolo. Všeč mi je, ker so profesorji
prijazni, predmeti pa večinoma lahki. Najbolj všeč mi je kuharstvo, ker imamo dobro in prijazno profesorico in ker rada kuham.
Samra Velić
Za gostinsko šolo sem se odločila zato, ker
me zanima kuhanje oz. bi se zelo rada kaj več naučila, npr. kuhati kakšne zelo zanimive dobrote. Na šoli mi je všeč, ker nas veliko naučijo.
Tina Rojc
Jaz sem se za gostinsko šolo odločil,
ker me veseli kuharstvo. Šola mi je všeč, ker je majhna in tudi v razredu nas ni veliko, zato se bolje razumemo. Všeč mi je tudi, ker je veliko praktičnega pouka.
Nejc Žugelj
Na to šolo sem se vpisal
zato, ker sem hotel postati kuhar že od mladih nog. Na šoli mi je »baš fino«.
Nik Bajc
Na tej šoli mi je zelo všeč, saj se učimo kuhati in streči. Za to šolo sem se odločila, ker želim pridobiti poklic,
ki mi je zelo všeč.
Larisa Skušek
Jaz se na šoli počutim zelo dobro in mi je zelo všeč. Na to šolo sem se vpisal zato, da bi prišel do željenega poklica kuharja.
Aljaž Zgonec
O načinu izvedbe spremljajte spletno stran šole.
Prijavljanje za vpis v 1. letnik SŠ v šolskem letu 2021/2022 poteka do 2. aprila 2021.
Obrazec DZS 1.20 najdete na naslovu e-uprave.
Prijavnico oddate
na svoji osnovni šoli ali izbrani srednji šoli.
Javna objava številčnega stanja prijav bo do 16.00 objavljena na spletni strani MIZŠ.
Zadnji rok za morebitni prenos prijave na drugo šolo.
Vpis oz. izvedba 1. kroga izbirnega postopka. Vabilo z datumom in uro vpisa prejmete po pošti na dom.
Dodatne informacije o programih in prijavi ter vpisu v izobraževalne programe na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Novo mesto lahko dobite
na tel. številki 07 373 16 38 (Anita Beguš) in na e-naslovu: anita.begus@grm-nm.si.
Več o postopku vpisa ter o prijavi za vpis lahko najdete na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.