Šola je ena od organizacijskih enot Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma. Izobražujejo se dijaki iz Dolenjske, Bele in Suhe krajine in Posavja. Majhno število dijakov omogoča, da se vsakemu posveča dovolj
časa in pozornosti. Dijaki pridobivajo znanje in spretnosti v prijetnem, mirnem okolju. V zadnjih letih smo šolo posodobili in v letošnjem šolskem letu v celoti obnovili učilnico za kuharstvo. Za dobro
počutje dijakov
poskrbimo tudi z okusno toplo malico.
V centru Novega mesta! Le nekaj korakov stran od glavnega križišča pri Zavarovalnici Sava in Novega trga.
500 m od železniške postaje Center in slab kilometer od glavne avtobusne postaje.
Pouk se začne ob 7.50 in se zaključi do 14.00. Izvaja se na sedežu šole, na Ulici talcev 3 v središču Novega mesta, pouk športne vzgoje pa poteka v športnem parku Loka ali v športni dvorani Marof.
Manjši del praktičnega pouka poteka v šolskih delavnicah, večino spretnosti in znanj v kuharstvu in strežbi pa dijaki nadgradijo s pripravo jedi in postrežbo v šolski restavraciji Gostišče na trgu, Hiša kulinarike in turizma,
pri pripravi šolske malice ali pri izvajanju cateringa.
Program predvideva tudi praktično usposabljanje z delom v obsegu dveh tednov, en teden v 1. in en teden v 2. letniku. Namen PUD-a je, da si dijaki v delovnem
procesu pridobijo dodatne veščine in spretnosti, se navajajo na delo v skupinah, na tempo dela in se naučijo sprejemati odgovornost za kvaliteto opravljenega dela.
V izobraževalni program gastronomija se lahko vpiše, kdor je uspešno zaključil srednješolsko izobraževanje srednjega poklicnega izobraževanja gastronom-hotelir, kuhar, natakar, kuhar-natakar, kmetovalka-gospodinja, oskrbnik,
pek, slaščičar, slaščičar-konditor.
Izobraževanje se zaključi z uspešno opravljeno poklicno maturo, ki obsega:
- pisni in ustni izpit iz slovenščine,
- pisni in ustni izpit iz gastronomije in turističnih storitev,
- pisni
in ustni izpit iz tujega jezika ali matematike,
- izdelek oz. storitev in zagovor.
Z uspešno opravljeno poklicno maturo se lahko vpišete v študijske programe višjega in visokega strokovnega izobraževanja, z dodatno
opravljenim 5. predmetom iz predmeta splošne mature pa tudi v ustrezne univerzitetne študijske
programe, ki tako možnost dopuščajo.
Po poklicni maturi se lahko vpišete tudi na maturitetni tečaj na eni izmed gimnazij.
- Veliko praktičnega znanja in spretnosti omogoča lahko zaposljivost na različnih delovnih mestih v gostinstvu in turizmu.
- Vsaka generacija z izbiro izbirnih modulov sooblikuje predmetnik 2. letnika.
- V primeru
nedokončanega šolanja lahko dijak pridobi nacionalno poklicno kvalifikacijo vodja cateringa.
Dijak se usposobi za prevzem naročila, pripravo jedi, organizacijo transporta in postrežbo obroka na kraju dogodka (izven matične hiše).
Dijak pripravlja narodne, svečane sladice in sladice tujih kuhinj za različne vrste obrokov in dogodkov.
Dijak se usposobi za pripravo flambiranih jedi, razkosavanje in filiranje jedi pred gostom ter pripravlja različne skupine mešanih pijač.
Ravnateljica
Srednja šola za gostinstvo in turizem je šola s 60-letno tradicijo in z bogatimi izkušnjami v usposabljanju bodočih gostinskih in turističnih delavcev.
Izobražujemo v 3 izobraževalnih programih: gastronomija in turizem,
gastronomija ter gastronomske in hotelske storitve.
Naši dijaki poleg splošnega pridobijo veliko znanja iz gastronomije in turizma, dragocene so usvojene praktične veščine v kuhanju, strežbi, turizmu in v prihodnjem
šolskem letu tudi oskrbi (npr. v različnih domovih, hotelih, gospodinjstvih …). Sledimo novostim in jih ustvarjalno vpeljujemo v pedagoški
proces, kar našim dijakom omogoča enakovredno vključevanje na trg dela ali nadaljevanje
izobraževanja na višjih, visokih šolah oz. fakultetah.
Skupaj s sodelavci in starši dijakov se trudimo ustvarjati trdno partnerstvo za vsestranski napredek nam zaupanih mladih in sooblikovati mlade v
odgovorne,
strpne, spoštljive osebnosti. Z razumevajočimi medsebojnimi odnosi ustvarjamo pogoje za uspeh slehernega dijaka, kajti ⎼ pomemben je vsak.
Mnenja dijakov
Za gastronomijo sem se odločila, da bi imela več možnosti za zaposlitev in ker me veseli delati s hrano. Všeč mi je, da je šola v centru mesta in vlak ni daleč. Na šoli mi je všeč, saj se dobro razumem s profesorji in sošolci.
Katarina Grčar
Na našo
srednjo šolo za gostinstvo in turizem sem se vpisal, saj sem že kot osnovnošolec rad kuhal in stregel goste na obisku ter domače v hiši. Po informativnem dnevu pa je želja postati natakar postala še večja in postalo je
gotovo, da bom 1. 9. vstopil v to šolo kot dijak in bodoči natakar. Na šoli mi je všeč to, da so učitelji in drugi dijaki zelo komunikativni in se zato lahko hitro o čem dogovorimo.
Najboljša stvar
je bila, da smo v 3. letniku imeli veliko prakse, s čimer smo pridobili ogromno novega znanja, ki ga samo s teorijo ne bi. Sedaj sem kot dijak 4. letnika zelo vesel in ponosen, da sem dijak te šole, in jo s ponosom predstavljam
mlajšim generacijam, ki se imajo namen vpisati nanjo.
Dean Cigić
O načinu izvedbe spremljajte spletno stran šole.
Prijavljanje za vpis v 1. letnik SŠ v šolskem letu 2021/2022 poteka do 2. aprila 2021. Obrazec DZS 1.20 najdete na naslovu e-uprave. Prijavnico oddate na svoji osnovni šoli ali izbrani srednji šoli.
Javna objava številčnega stanja prijav bo do16.00 na spletni strani MIZŠ.
Zadnji rok za morebitni prenos prijave na drugo šolo.
Vpis oziroma izvedba 1. kroga izbirnega postopka. Vabilo z datumom in uro vpisa prejmete po pošti na dom.
Dodatne informacije o programih in prijavi ter vpisu v izobraževalne programe na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Novo mesto lahko dobite
na tel. številki 07 373 16 38 (Anita Beguš) in na e-naslovu: anita.begus@grm-nm.si.
Več o postopku vpisa ter o prijavi za vpis lahko najdete na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.