|   DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    PRIJAVA
ZADNJIH 5 OBVESTIL
N P T S Č P S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 

Nahajate se tukaj

  GATUS 2022

  Med 29. septembrom in 2. oktobrom 2022 je na Otočcu potekalo 10. mednarodno srečanje srednjih šol za gostinstvo in turizem iz republik nekdanje skupne države Jugoslavije, imenovano GATUS 2022.

   

  Prav tu, na Otočcu, je med 13. in 16. septembrom 2012 potekalo prvo mednarodno srečanje srednjih šol za gostinstvo in turizem iz republik nekdanje skupne države Jugoslavije pod imenom GATUS 2012. Prvega srečanja se je udeležilo 110 dijakov z mentorji in ravnatelji iz devetih šol: iz Opatije, Tetova, Leskovca, Hercegnovega, Makedonskega Broda, Ohrida, Banjaluke, Bihaća in Novega mesta. S srečanjem so dijaki  Srednje šole za gostinstvo in turizem iz Novega mesta zaključili projektno nalogo, s katero so se v Ljubljani udeležili 9. mednarodnega festivala »Več znanja za več turizma«.

   

  Srečanje je bilo organizirano pod okriljem Grma Novo mesto – Centra biotehnike in turizma, SŠGT Novo mesto, in sicer z namenom, da bi ponovno vzpostavili nekoč dobro sodelovanje med šolami, spodbudili izmenjavo dijakov in primerov dobre prakse ter spoznavanje in druženje mladih.

   

  Takrat so udeleženci stkali lepe vezi in odnesli domov ne le priznanja za dosežke in novo znanje ter izkušnje, ampak tudi veliko lepih doživetij ter obljubo za vnovično snidenje.

   

  In danes, deset let kasneje, smo bili ponovno gostitelji jubilejnega, 10. srečanja GATUS. Na njem se je družilo in ustvarjalo na področju kuharstva, strežbe in turizma kar 200 udeležencev iz trinajstih šol: iz Opatije, Beograda, Smedereva, Leskovca, Bara, Hercegnovega, Makedonskega Broda, Ohrida, Banjaluke, Radovljice, Maribora, Prijedora in Novega mesta.

   

  V četrtek, 29. septembra, je potekal slavnostni dogodek, na katerem smo si ob prispevkih dosedanjih organizatorjev lahko zavrteli čas nazaj.

   

  V petek, 30. septembra, je potekalo tekmovanje v strežbi in turizmu. V strežbi se je pomerilo 11 šol. Pod budnim očesom tričlanske komisije je eden od dijakov pripravljal sadno-zelenjavni smoothie kot pijačo dobrodošlice za dva gosta, drugi hladno začetno jed iz piščančjih prs in nabora živil po recepturi ekipe, tretji pa je pripravil svečano omizje na temo poslovnega kosila in poskrbel za ustrezno predstavitev ter postrežbo vina iz vinorodne dežele Posavje. Najbolj so se izkazali dijaki iz Radovljice, zlato priznanje pa so prejele še predstavniki šole iz Beograda, Opatije in Osijeka.

   

  Tekmovalci v turizmu so se ukvarjali z dobrim počutjem pod delovnim naslovom »Očistimo telo in se uravnovesimo z novo energijo«. Na samem srečanju so morali poslušalce in komisijo navdušiti s predstavitvijo tridnevnega turističnega aranžmaja, izvirnim turističnim spominkom in zloženko. Med 13 šolami so prvo mesto zasedeli Beograjčani, z zlatom so se okitili še dijaki iz Banjaluke, Radovljice in Opatije.

   

  Gotovo pa je bilo za širšo javnost najprivlačnejše tekmovanje enajstih ekip kuharjev, ki so v soboto, 1. oktobra, v dopoldanskem času zavzeli prostor pred Hišo kulinarike in turizma na novomeškem Glavnem trgu in pred očmi mimoidočih pripravljali tradicionalno jed iz mlade govedine za glavno jed in restavracijsko sladico iz jabolk.  Komisijo je najbolj prepričal krožnik, ki so ga pripravili dijaki iz Beograda, zlato priznanje pa je šlo še v Radovljico, Maribor in Osijek.

  Dijaki naše šole so v vseh treh disciplinah prejeli srebrno priznanje. V strežbi so tekmovali Špela Mlakar, Neža Marjetič in Ana Boh pod mentorstvom učitelja Roka Zupana; v kuharstvu Tim Pirkovič, Jan Dremelj in Jan Kravcar pod mentorstvom Andreje Dvojmoč, v turizmu pa Rinesa Kurtaj, Tjaša Špec in Eva Drakulić pod mentorstvom učiteljice Alenke Lipej Kastrevec.

   

  Svečana podelitev priznanj  je potekala v restavraciji Term Šmarješke Toplice.  

   

  Najuspešnejša šola letošnjega srečanja je Srednja šola za gostinstvo in turizem iz Radovljice.

  GATUS 2023 bo v Ohridu v Severni Makedoniji.

   

   

  Pripravila organizatorica srečanja Slavica Šterk

   

  Sponzorji:

  Sponzorji: Gatus sponzorji 2022.pdf